Εγκυμοσύνη

Το θαύμα της ζωής, αλλά και οι διεργασίες που συντελούνται στο σώμα μιας γυναίκας επί εννέα μήνες, αποτελούν την πεμπτουσία της αγάπης και την αρχή της ύπαρξης. Ήδη από την ελληνική μυθολογία, η εγκυμπσύνη είχε απασχολήσει ιδιαίτερα τους Έλληνες, αφού όπως μας πληροφορεί ο Ησίοδος με την Θεογονία του,  ο πρώτος τοκετός αφορούσε την γέννηση της μητέρας Γης από το Χάος. Μετά από αυτήν, γεννήθηκαν οι Ολύμπιοι θεοί και τα υπόλοιπα πλάσματα της φύσης.

Βέβαια, πέρα από τη λυρική διάσταση που της έχει αποδωθεί, η εγκυμοσύνη είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που προετοιμάζει την γυναίκα για τον μέγιστο ρόλο της μητρότητας. Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει  αυτούς τους εννέα μήνες μέσα στο σώμα μας, τι πρέπει να προσέξουμε και πως να προετοιμαστούμε κατάλληλα για κάθε ενδεχόμενο…

Οι ημέρες της ωορηξίας, είναι εκείνες που θεωρούνται οι κατάλληλες προκειμένου μια γυναίκα να μείνει έγκυος.Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί πως δεν είναι πάντα εύκολα γνωστό αυτό το διάστημα, ειδικά αν η περίοδος μιας γυναίκας δεν είναι σταθερή. Ακόμη και πριν την γέννηση, η γυναίκα έχει εκατομμύρια ωάρια στις ωοθήκες της, τα οποία δεν έχουν αναπτυχθεί.Στην εφηβεία, ο αριθμός τουςφτάνει τα 400.000 εκ των οποίων περίπου 400 θα ωριμάσουν και θα απελευθερωθούν, όταν το νεαρό κορίτσι φτάσει την εφηβεία και αρχίσει ο μηνιαίος κύκλο της περιόδου της. Να σημειώσουμε πως τα αγόρια, ήδη από την εφηβεία, αρχίζουν να παράγουν σπερματοζωάρια. Κάθε όρχιςπαράγει περίπου 2.000 σπερματοζωάρια το δευτερόλεπτο, δηλαδή μέχρι και ένα δισεκατομμύριο την ημέρα, τα οποία φυλάγονται στους όρχεις.

Ας δούμε λοιπόν χρονολογικά, βδομάδα τη βδομάδα, τι ακριβώς συμβαίνει όταν είστε έγκυος και ας δώσουμε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν το θαύμα της ζωής…

Εγκυμοσύνη: Πότε έχουμε ωορηξία, τι ακριβώς συμβαίνει και μέχρι ποια ηλικία μια γυναίκα είναι γόνιμη;

Σε γενικές γραμμές, η ωορρηξία γίνεται 12 έως 16 μέρες πριν την έναρξη της επόμενης έμμηνου ρήσης. Κατά το διάστημα αυτό, το ωάριο που έχει ελευθερωθεί από την ωοθήκη, παραμένει ζωντανό για 12 έως 24 ώρες ενώ τα σπερματοζωάρια μπορούν να μείνουν ζωντανά μέχρι και μία εβδομάδα.Είναι δυνατόν μάλιστα να υπάρχουν ήδη σπερματοζωάρια μέσα στη γυναίκα πριν την ωορρηξία και να γονιμοποιηθεί το ωάριο όταν ελευθερωθεί. Η γονιμότητα στις γυναίκες αρχίζει κατά κάποιο τρόπο να υποχωρεί μετά τα 30 και αυτό συνεχιζεται ως την εμμηνόπαυση, οπότε και συνήθως υπάρχουν άνδρες που έχουν καταφέρει να γίνουν πατέρες ακόμη και μετά τα 70.

Εγκυμοσύνη: Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της σύλληψης;

Με την σεξουαλική πράξη, αν υπάρχει ωάριο στις σάλπιγγες, εκατοντάδες σπερματοζωάρια κολυμπούν για να το φθάσουν, περνούν από τον τράχηλο και την μήτρα ώσπου να φθάσουν στις σάλπιγγες.Είναι ενδεικτικό πως μέχρι και 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ελευθερώνονται στο κόλπο της γυναίκας μέσω του πέους. Παρόλα αυτά, η γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος ακόμη και αν ο άνδρας αποτραβήξει το πέος του από τον κόλπο πριν την εκσπερμάτωση, επειδή τα υγρά που εκκρίνει ο άνδρας πριν εκσπερματώσει περιέχουν σπερματοζωάρια. Το σπερματοζωάριο προσκολλάται στο ωάριο και σταδιακά διαπερνά το τοίχωμα του ωαρίου.

Όταν το σπερματοζωάριο είναι μέσα, το τοίχωμα του ωαρίου σκληραίνει έτσι ώστε να μην μπορούν άλλα σπερματοζωάρια να εισχωρήσουν.Το ωάριο έχει γονιμοποιηθεί και μετακινείται από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα. Περίπου 10 μέρες μετά την γονιμοποίηση, το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας, η εμφύτευση έχει ολοκληρωθεί, και η εγκυμοσύνη είναι πλέον γεγονός!

Τι συμβαίνει στο σώμα μου τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης; Τι πρέπει να προσέχω;

Την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης είναι η στιγμή για τον πρώτο σας υπέρηχο. Παράλληλα, , κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση τα πρώτα συμπτώματα στο σώμα της εγκυμονούσας όπως ναυτίες και εμετοί αλλά και ψυχολογικής ευαισθησίας. Πριν συμπληρωθούν δύο μήνες από την ημέρα της εγκυμοσύνης, έχει αρχίσει να διαμορφώνεται η καρδιά του εμβρύου.

Οι πρώτοι τρεις μήνες είναι χρονικά οι σημαντικότεροι για την για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου το οποίο βρίσκεται στα πρώτα και σημαντικότερα στάδια της ανάπτυξής του. Το νευρικό σύστημα αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και ειδικά ο εγκέφαλος, ενώ το κεφάλι μεγαλώνει και αρχίζουν να διαμορφώνονται τα μάτια, αρχικά κάτω από το δέρμα του εμβρύου. Τα άκρα αρχίζουν σιγά σιγά να λαμβάνουν μορφή και τέλος, όλα τα εσωτερικά όργανα διαμορφώνονται και αρχίζουν να γίνονται καθημερινά όλο και πιο περίπλοκα.

Εγκυμοσύνη: Πότε θα μάθω την ημερομηνία γέννησης του παιδιού μου;

Ένας νέος υπέρηχος μετά την δέκατη εβδομάδα εγκυμοσύνης, θα μας δείξει περίπου την ημερομηνία γέννησης του εμβρύου, ενώ μπορούμε να ανακαλύψουμε και άλλες σημαντικές πληροφορίες όπως εάν το έμβρυο πάσχει από σύνδρομο Downαλλά και εάν υπάρχουν περισσότερα του ενός έμβρυα. Ακόμη, έχει διαμορφωθεί ο ομφάλιος λώρος, και το πιο σημαντικό, έχει μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος αποβολής.  Η αποβολή, μπορεί να προκύψει από διάφορες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Συμβαίνει σε μία από τις πέντε εγκυμοσύνες αλλά  με το 90% από αυτές να πραγματοποιείται τους πρώτους τρεις μήνες.

Πότε θα αρχίσω να νιώθω το έμβρο μέσα μου;

Η εγκυμοσύνη έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής και το έμβρυο έχει αρχίσει να κινείται, έστω και σε μη αντιληπτούς από την μητέρα ρυθμούς μετά τους τρεις μήνες. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την δέκατη τέταρτη εβδομάδα εγκυμοσύνης, ο πλακούντας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, ενώ μέχρι την δέκατη ένατη εβδομάδα, έχουν εμφανιστεί νύχια, ακροδάχτυλα, βλέφαρα, τα δόντια έχουν διαμορφωθεί μέσα στα ούλα. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως ένας νέος υπέρηχος μπορεί να μας δείξει το φύλλο του παιδιού το οποίο ήδη κολυμπά επάνω στο αμνιακό υγρό.

Δύο εβδομάδες μετά αρχίζουν να αναπτύσσονται οι αισθήσεις και ο σκελετός. Την 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης, μπορούμε να δούμε τη θέση του εμβρύου με έναν προγεννητικό έλεγχο. Μία εβδομάδα μετά όλα τα όργανα θα βρίσκονται στην τελική τους θέση.

Λίγο αργότερα, πραγματοποιείται έλεγχος ρουτίνας για προεκλαμψία και γυναίκες που έχουν ομάδα Ρέζους θετικό θα πρέπει να ελεγχθούν για αντισώματα. Αυτό πρέπει να γίνει γιατί αν η μητέρα έχει Ρέζους αρνητικό και το μωρό Ρέζους θετικό, τότε μπορεί να αναπτυχθούν αντισώματα στο αίμα του παιδιού κατά την διάρκεια του τοκετού. Την 29η εβδομάδα, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν το γνωστό σύνδρομο «ανήσυχων ποδιών», που πιθανόν να διαρκέσει σ’ όλο το τρίτο τρίμηνο της κύησης. Πρόκειται για μια συνεχής αίσθηση μουδιάσματος χωρίς περαιτέρω παρενέργειες.

Πότε θα νιώσω τους πρώτους πόνους; Πότε θα αρχίσω να παράγω γάλα;

Από την 30η εβδομάδα εγκυμοσύνης, θα αρχίσουν οι πρώτες συσπάσεις και συνήθως δεν συνοδεύονται από πόνους αλλά από μια αίσθηση πίεσης. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί αυτή τη χρονική περίοδο διότι εάν οι συσπάσεις αυξηθούν σε συχνότητα και κυρίως συνοδευτούν από πόνους, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας, μιας και υπάρχει η πιθανότητα για πρόωρο τοκετό.

Την 31η εβδομάδα, η εγκυμοσύνη «προχωρά» ένα ακόμη βήμα παρακάτω καθώς το έμβρυο αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια όρασης ενώ τότε αρχίζει να παράγεται πρωτόγαλα στο στήθος, το οποίο είναι υψηλής θερμιδικής αξίας και θα χρησιμοποιηθεί για να ταϊστεί το μωρό τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Την επόμενη εβδομάδα, το έμβρυο μπορεί να έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά ύψος και 2 κιλά βάρος και λίγο μετά, έχει ήδη πάρει θέση με το κεφάλι του ανάποδα.

Πως θα καταλάβω πως είμαι έτοιμη να γεννήσω;

Σε γενικές γραμμές από την 36η εβδομάδα. Είναι οι στιγμές που νιώθουμε λαχάνιασμα, ενώ καθώς το μωρό κατεβαίνει χαμηλότερα προς τη λεκάνη, μαλακώνει το κατώτερο μέρος της μήτρας και παίρνει την τελική του θέση. Η πίεση από ψηλά, μεταφέρεται στο κάτω μέρος του σώματός και αρχίζουμε να αισθανόμαστε κολπική πίεση. Τώρα έχουν ξεκινήσει οι αληθινοί πόνοι που δεν μειώνονται μέχρι τον τοκετό, αντιθέτως αυξάνουν τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια. Τις περισσότερες φορές οι συσπάσεις αρχίζουν από το πάνω μέρος της κοιλιάς, κάτω από το στομάχι, στον πυθμένα της μήτρας και κατεβαίνουν προς τα κάτω, με αντανάκλαση του πόνου στη μέση. Ο δεύτερος πόνος έρχεται συνήθως μετά από μία ώρα και σταδιακά οι ωδίνες πυκνώνουν. Με το πέρασμα της ώρας γίνονται πιο έντονες και η συχνότητά τους αυξάνεται, δίνοντας την αίσθηση ενός «ρυθμικού κύματος». 

Έσπασαν τα νερά; Τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνω;

Ψυχραιμία, είστε έτοιμη να γεννήσετε! Όταν διαρραγεί ο σάκος που περιέχει αμνιακό υγρό στο οποίο κολυμπά το έμβρυο, θα νιώσουμε μια απότομη ροή υγρού και πρέπει να επισκεφθεί το μαιευτήριο όπου θα γίνεται έλεγχος για τυχόν μολύνσεις ενώ θα εξετάζεται η θερμοκρασία και ο σφυγμός της εγκύου αλλά και η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου. Συνήθως, σε διάστημα λιγότερο από μία εβδομάδα από την ρήξη θυλακίου, οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήδη γεννήσει…

Σε αυτούς τους περιπετειώδεις, δύσκολους αλλά και υπέροχους αυτούς εννέα μήνες, ο γυναικολόγος σας είναι εκείνος που θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα και απορίες που μπορεί να έχετε. Ήδη, από την πρώτη σας συνάντηση θα συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό σας και θα φροντίσει για την άριστη έκβαση της εγκυμοσύνης σας πάντα με επαγγελματισμό. Νιώστε άνετη και ασφαλής και καθορίστε μαζί ένα πρόγραμμα επισκέψεων, εξετάσεων και μελλοντικών ελέγχων που θα οδηγήσουν στο απολύτως επιθυμητό αποτέλεσμα: να φέρετε στη ζωή ένα απολύτως υγιές και δυνατό μωράκι…

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Γινόπουλος Ηλίας

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναπαύσεως 4, Περιστέρι, ΤΚ 121 34

215 50 55 808

6944 55 88 64

elginopoulos@yahoo.com

Δευτ. – Παρ. 18:00 – 21:00 & πρωινά (κατόπιν ραντεβού)

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ