Υστεροσκόπηση

Η υστεροσκόπηση αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέταση που αποτελεί τομή για τον τομέα της γυναικολογίας. Με την υστεροσκόπηση, εξετάζουμε και είμαστε σε θέση να διορθώνουμε μια σειρά από ανωμαλίες που μπορεί να υπάρχουν στο εσωτερικό της μήτρας, μπορούμε να λάβουμε σημαντικές πληροφορίες σε πιθανά προβλήματα υπογονιμότητας και όλα αυτά με αξιοπιστία και εξαιρετική ακρίβεια.

Η υστεροσκόπηση είναι γνωστή στην ιατρική κοινότητα ήδη από τον 19ο αιώνα, ωστοσο η εφαρμογή της καθυστέρησε αρκετά χρόνια μέχρι η τεχνολογία να αναπτυχθεί επαρκώς. Ως πρώτης τάξεως μέθοδος για τη διάγνωση και θεραπεία των περισσότερων ενδομητρικών παθολογικών καταστάσεων, η υστεροσκόπηση μας δίνει πάνω από όλα τη δυνατότητα άμεσης παρατήρησης εντός της μήτρας και αν απαιτείται, του προσδιορισμού της απαραίτητη θεραπείας θεραπείας.

Υστεροσκόπηση: Τι οφέλη έχω από την εξέταση;

Η εξέταση είναι πολύ σημαντική αφού μέσω αυτής, είναι δυνατόν να να παρατηρήσουμε την κοιλότητα της μήτρας, το ενδομήτριο, τα μητριαία στόμια των σαλπίγγων και τον αυλό του τραχήλου. Την ίδια στιγμή, μπορούμε να  ανακαλύψουμε τυχόν ανατομικές ανωμαλίες, που μπορεί να παίζουν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία της γυναίκας όσο και στα προβλήματα υπογονιμότητας που μπορεί να υπάρχουν.

Μπορούν να εντοπιστούν ανωμαλίες μέσω της υστεροσκόπησης;

Με την διαγνωστική υστεροσκόπηση, μπορούν πράγματι να εντοπιστούν πολύποδες, ινομυώματα, δυσπλασίες ή και κακοήθειες και να ληφθούν βιοψίες με μεγάλη ακρίβεια. Μπορούν να αφαιρεθούνπαθολογικά στοιχεία χωρίς τον κίνδυνο να παραμείνουν στον οργανισμό προβληματικοί ιστοί.Τέλος, σε πιο δύσκολες καταστάσεις, όπως μια δυσλειτουργική αιμορραγία της μήτρας, μπορεί να αφαιρεθεί το σύνολο της εσωτερικής επιφάνειας της μήτρας και να σταματήσει η περίοδος μιας γυναίκας που δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει.

Μπορεί να πραγματοποιηθεί η υστεροσκόπηση στο ιατρείο;

Ναι. Η διαγνωστική υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει σε ιδιωτικό ιατρείο εφόσον υπάρχει κατάλληλος εξοπλισμός. Μάλιστα, δεν απαιτείται γενική αναισθησία και οι όποιες επιπλοκές είναι ελάχιστες και εξαιρετικά σπάνιες αφού δεν γίνεται λόγος για κάποιας μορφής επεμβατική τεχνική μιας και δεν απαιτεί καμία χειρουργική τομή. Μετά την εξέταση, η ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην καθημερινή της ρουτίνα, αλλά θα πρέπει να αποφύγει να προβεί σε κολπικές πλύσεις και σεξουαλική επαφή για 2 ημέρες.

Τι εργαλεία χρησιμοποιούμε για την εξέταση;

Το όργανο που χρησιμοποιούμε για την εξέταση λέγεται υστεροσκόπιο. Πρόκειται για έναν λεπτό σωλήνα διαμέτρου μερικών χιλιοστών, με οπτικές ίνες. Μεταφέρει φωτισμό, ενώ στο άκρο της υπάρχει κάμερα που προβάλλει εικόνες μέσα από μόνιτορ. Στην επεμβατική υστεροσκόπηση, το υστεροσκόπιο είναι λίγο μεγαλύτερο και έχει ειδικές θέσεις, προκειμένου να περνούν διάφορα ειδικά εργαλεία.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την εξέταση;

Για την εφαρμογή της υστεροσκόπησης, απαιτείται η διάταση της κοιλότητας της μήτρας που επιτυγχάνεται με την χρήση αερίου διοξειδίου του άνθρακα ή φυσιολογικού ορού, που διοχετεύεται στην κοιλότητα της μήτρας μέσω μιας ειδικής θήκης η οποία προσαρμόζεται στο υστεροσκόπιο. Η θήκη μπορεί να είναι διαγνωστική ή επεμβατική και είναι δυνατόν να εισέλθουν μικρά εργαλεία όπως λαβίδες, ψαλίδια ή μικρά ηλεκτρόδια. Οι σύγχρονες θήκες προσφέρουν και τη δυνατότητα συνεχούς ροής, η οποία είναι χρήσιμη για τη δημιουργία καθαρού οπτικού πεδίου για την εκτέλεση υστεροσκοπικών επεμβάσεων. Το υστεροσκόπιο είναι συνδεδεμένο με πηγή ψυχρού φωτός συνήθως τύπου Xenon με ειδικό καλώδιο οπτικών ινών. Ο λαμπτήρας παράγει καθαρό λευκό φως, θερμοκρασίας αντίστοιχης με τη θερμοκρασία του ηλιακού φωτός. Στον προσοφθάλμιο φακό του υστεροσκοπίου προσαρμόζεται βιντεοκάμερα πολύ μικρού βάρους, που επιτρέπει την προβολή της εικόνας σε έγχρωμη οθόνη και τη μαγνητοσκόπηση της επέμβασης.

Ποια είναι η ιδανική στιγμή να εξεταστώ, με βάση τον μηνιαίο κύκλο μου;

Η ιδανική περίοδος για την διενέργεια υστεροσκόπησης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου, αφού σε αυτήν την φάση η ενδομητρική κοιλότητα μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα. Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται καλό να πραγματοποιείται μετά την έμμηνο ρύση, δηλαδή τουλάχιστον μετά την 8η ημέρα της περιόδου. Η ασθενής έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί την εξέταση στην οθόνη και να ενημερώνεται από τον γιατρό για τα ευρήματα που πιθανόν μπορεί να υπάρχουν.

Πόσο διαρκεί συνολικά; Μπορεί να έχω επιπλοκές;

Διαρκεί ανάλογα με το είδος της απαιτούμενης υστερεκτομής, από μερικά λεπτά μέχρι μια ώρα, δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο, ενώ ο πόνος μετά την επέμβαση δεν είναι ιδιαίτερα έντονος και αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Εάν στην ασθενή έχει πραγματοποιηθεί διαγνωστική υστεροσκόπηση πιθανόν θα έχει μικρή ροή αίματος για μία με τρεις ημέρες ενώ στην επεμβατική για λίγες εβδομάδες. Μία εβδομάδα μετά την τελευταια φορά που υπήρχε ροή αίματος, επιτρέπεται και η σεξουαλική επαφή.

Η χειρουργική υστεροσκόπηση μπορεί να αντιμετωπίσει πολλές από τις καταστάσεις που ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια της διαγνωστικής υστεροσκόπησης και είναι παρόμοια με αυτήν της διαγνωστικής, με τη διαφορά ότι μέσω του υστεροσκοπίου εισάγονται στην κοιλότητα του ενδομητρίου ειδικά, λεπτά χειρουργικά εργαλεία. Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως εκτελείται στο νοσοκομείο, με κατάλληλα εξοπλισμένη μονάδα και εξειδικευμένο προσωπικό. Η ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο, ενώ μπορεί να απαιτηθεί και η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για κατάλληλη προετοιμασία του ενδομητρίου. Σε αυτήν την περίπτωση, η ασθενής βρίσκεται υπό γενική αναισθησία και απατείται η παραμονή της στο νοσοκομείο για μερικές ώρες. Μετά την επέμβαση, μπορεί να νιώσει πόνο παρόμοιο με αυτόν της περιόδου που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Επίσης υπάρχει πιθανότητα αυξημένης κολπικής έκκρισης και σε μερικές περιπτώσεις, μικρή απώλεια αίματος.

Μπορεί η υστεροσκόπηση να εντοπίσει προβλήματα υπογονιμότητας;

Η υστεροσκόπηση είναι πολύτιμο εργαλείο στον εντοπισμό αλλά και επίλυση πολλών προβλημάτων υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ζευγάρια, καθώς  μπορούμε να πάρουμε πληροφορίες για τη μορφολογία και το μέγεθος της ενδομητρικής κοιλότητας, όπως επίσης και για την ποιότητα του ενδομητρίου, του χώρου δηλαδή εμφύτευσης και φιλοξενίας του εμβρύου. Επίσης, μας βοηθά στον εντοπισμό των ενδομήτριων συμφύσεων, διαφραγμάτων, ινομυωμάτων, πολυπόδων που μπορεί να υπάρξουν αλλά και να προβούμε σε εκτίμηση της κατάστασης του ενδομητρίου. Είναι γνωστό πως η κύρια ένδειξη της υστεροσκόπησης είναι η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας, όπου απαιτείται εκτίμηση της παθολογίας της ενδομητρικής κοιλότητας και αποκλεισμός της όποιας κακοήθειας. Μη φυσιολογική αιμόρροια μπορεί να είναι αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας ή να οφείλεται, όπως είδαμε, σε ύπαρξη καλοήθων όγκων, όπως πολύποδες και ινομυώματα, ξένου σώματος, σε χορήγηση ορμονικής θεραπείας υποκατάστασης σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας, ή σε παρουσία καρκίνου του ενδομητρίου.

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Γινόπουλος Ηλίας

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναπαύσεως 4, Περιστέρι, ΤΚ 121 34

215 50 55 808

6944 55 88 64

elginopoulos@yahoo.com

Δευτ. – Παρ. 18:00 – 21:00 & πρωινά (κατόπιν ραντεβού)

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ