Γιατί να προτιμήσω ενδομήτριο σπείραμα ως μέθοδο αντισύλληψης;

Όλες οι μέθοδοι αντισυλληψης εχουν ως βάση είτε την αποφυγη εισοδου του σπερματοζωαριου στο ωαριο (γονιμοποιηση) ή την παρεμπόδιση του γονιμοποιημένου ωαρίου από την εμφύτευση στη μήτρα της γυναικας και την προωθηση της εγκυμοσυνης. Νέες αντισυλληπτικες μέθοδοι αναπτύσσονται και δοκιμάζεται ωστε να αυξηθει η αποτελεσματικοτητα και η ευκολια στη χρηση. Δυστυχως καμια τετοια μεθοδος δεν εχει 100% επιτυχια πλην της αποχης απο το σεξ.

Τι ειναι το ενδομητριο σπειραμα (σπιραλ);

Ειναι μια μεθοδος αντισυλληψης σχεδιασμενη να τοποθετειται εντος της κοιλοτητας της γυναικειας μητρας ωστε να παρεμποδιζεται η γονιμοποιηση του ωαριου και η εμφυτευση του. Πιο συγκεκριμενα προκειται για μια συσκευη σχηματος Τ μερικων εκατοστων και η τοποθετηση της εντος της μητρας γινεται απο γυναικολογο στο ιατρειο διχως αναισθησια και συνηθως χωρις πονο.

Ειδη σπειραματων

Υπαρχουν δυο ειδη τετοιων σπειραματων στην αγορα. Το πρωτο εχει επικαλυψη απο χαλκο και μεσω μιας φλεγνονώδους αντιδρασης που προκαλει τοπικα στο ενδομητριο παραεμποδιζει τη γονιμοποιηση. Το δευτερο επικαλυπτεται απο ενα προγεστερινοειδες (ορμονικο σκευασμα) το οποιο δυσκολευει την κινηση των σπερματοζωαριων προς το ωαριο και παραλληλα εμποδιζει την εμφυτευση. Και τα δυο ειδη σπειρματων τοποθετουνται και παραμενουν εντος της κοιλοτητας της μητρας για 5 περιπου χρονια.

Ειναι σημαντικο να αναφερθει οτι πρεπει να ελεγχεται υπερηχογραφικα ετησιως αν το σπειραμα παραμενει εντος της κοιλοτητας της μητρας και στη σωστη θεση, γιατι ετσι μονο η λειτουργια του ειναι ιδανικη. Η αφαιρεση του γινεται ευκολα απο τον γυναικολογο απο τα σχοινακια που εξεχουν του τραχηλου της μητρας εντος του κολπου.


Πλεονεκτηματα και μειονεκτηματα της μεθοδου

Η υψηλη αποτελεσματικη αντισυλληπτικη δραση του σπειραματος (99%) το καθιστα μια απο τις πιο συχνα εφαρμοζομενες μεθοδους αντισυλληψης παγκοσμιως, ειδικα σε γυναικες που εχουν ηδη τεκνοποιησει. Η γυναικα η οποια φερει ενδομητριο σπειραμα εχει κανονικα καταμηνιο κυκλο και επαφες διχως να προβληματιζεται για πιθανοτητα εγκυμοσυνης. Παράλληλα η γονιμοτητα της ειναι αντιστρεπτη και επανερχεται αμεσα μολις αφαιρεθει το σπειραμα.
Στα μειονεκτηματα της μεθοδου συγκαταλεγονται καποια διαταραχες εμμηνορρυσιας κυριως τους πρωτους μηνες μετα την εφαρμογη (κραμπες, σταγονοειδης αιμορροια, αυξηση της ποσοτητας του αιματος, λοιμωξη στη μητρα) καθως επισης και η σπανια πιθανοτητα (1‰ ) διατρησης της μητρας κατα την τοποθετηση. Τελος, η μεθοδος αυτη δεν προσφερει προφυλαξη απο σεξουαλικως μεταδιδομενα νοσηματα και σε περιπτωση αποτυχιας, αυξανεται λιγο η πιθανοτητα για εξωμητριο κυηση.

Συμπερασματικα

Το ενδομητριο σπειραμα αποτελει μια ιδανικη αντισυλληπτικη μεθοδο για γυναικες που εχουν τεκνοποιησει και επιθυμουν ευκολια και ασφαλεια στις επαφες τους, διχως την πολλες φορες κουραστικη και καθημερινη χρηση αντισυλληπτικων δισκιων.

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Γινόπουλος Ηλίας

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναπαύσεως 4, Περιστέρι, ΤΚ 121 34

215 50 55 808

6944 55 88 64

elginopoulos@yahoo.com

Δευτ. – Παρ. 18:00 – 21:00 & πρωινά (κατόπιν ραντεβού)

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ