Ιος HPV και εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ενω η διεισδυση στις περισσοτερες χωρες του δυτικου κοσμου του εμβολιου κατα του ιου HPV ολο και διευρυνεται, φερνοντας πτωση στα ποσοστα θανατων απο τον καρκινο του τραχηλου της μητρας, στην Ελλαδα υπαρχουν ακομα αντιστασεις στη συνταγογραφηση και εφαρμογη του. Η αγνοια και λανθασμενη πληροφορηση στερουν απο τη νεα γενια ενα εξαιρετικο οπλο εναντι του καρκινου και των παθησεων που σχετιζονται με τον ιο HPV.

Γιατι να εμβολιασουμε τα νεαρα κοριτσια ;

Παρεχουμε πρωτογενη προληψη εναντια στη λοιμωξη απο τον ιο, η οποια και ειναι μονη και βασικη προυποθεση για εκδηλωση καρκινου τραχηλου της μητρας στις επομενες δεκαετιες της ζωης της γυναικας. Με τον τροπο αυτο οταν καποιο κοριτσι εκτεθει μεσω των σεξουαλικων επαφων στα καρκινογονα στελεχη του ιου θα εχει ενα φραγμα ανοσιας ωστε να μη νοσησει.

Ποτε πρεπει να εμβολιαζονται τα κοριτσια;

Βασει του Εθνικου Προγραμματος Εμβολιασμου, συστηνεται η χορηγηση του εμβολιου απο τα 12 ετη εως και τα 26 ετη. Επισημενεται οτι ο εμβολιασμος αποτελειται απο τρεις δοσεις εμβολιου και καλυπτεται δωρεαν απο τα ασφαλιστικα ταμεια μεχρι το τελος του 2016. Οσο πιο νωρις εμβολιαστει ενα κοριτσι τοσο πιο μεγαλη ασφαλεια εναντι πιθανων μελλοντικων λοιμωξεων απο HPV εχει.

Το τεστ παπ δεν καλυπτει τις γυναικες ουτως ή αλλως;

Οχι, η χρηση του τεστ παπ αποτελει ενα διαγνωστικο εργαλειο για να διαπιστωσουμε ποιες γυναικες εμφανιζουν αλλοιωσεις στα κυτταρα του τραχηλου τους ωστε να της ενταξουμε σε πιο στενη παρακολουθηση. Το εμβολιο προλαμβανει την λοιμωξη απο τα δυο πιο επικινδυνα στελεχη (HPV16 και HPV18) του ιου και προστατευει ετσι απο το 70% των περιστατικων καρκινου που οφειλονται στα στελεχη αυτα.

Τι νεοτερα υπαρχουν στον τομεα εξελιξης του εμβολιου κατα του HPV;

Ηδη το τετραδυναμο εμβολιο κλεινει μια δεκαετια ζωης διχως καμια σημαντικη παρενεργεια σε οσα κοριτσια το εχουν κανει, ενω εχει ηδη κυκλοφορησει σε αρκετες χωρες το νεο 9-δυναμο εμβολιο το οποιο επεκτεινει την καλυψη σε περισσοτερα επικινδυνα στελεχη του ιου με τελικο στοχο την προληψη εως και 85% των περιπτωσεων καρκινου του τραχηλου της μητρας.

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Γινόπουλος Ηλίας

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναπαύσεως 4, Περιστέρι, ΤΚ 121 34

215 50 55 808

6944 55 88 64

elginopoulos@yahoo.com

Δευτ. – Παρ. 18:00 – 21:00 & πρωινά (κατόπιν ραντεβού)

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ