Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μια ορμονική διαταραχή που προσβάλλει το 5-15% των γυναικών και εμφανίζεται συνήθως την περίοδο της εφηβείας.

Ως πολυκυστικές περιγράφονται οι ωοθήκες που περιέχουν πολλές μικρές κύστεις. Οι κύστεις αυτές είναι ωοθυλάκια τα οποία περιέχουν ωάρια, αλλά λόγω ορμονικών διαταραχών δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.

Οι λόγοι εμφάνισης του συνδρόμου δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Για παράδειγμα πολλές γυναίκες έχουν κληρονομική προδιάθεση (μητέρα που πάσχει). Επειδή έχει παρατηρηθεί ότι αρκετές γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες είναι υπέρβαρες, έχει ερευνηθεί η συσχέτιση του συνδρόμου με τη δράση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι ορμόνη που εκκρίνεται από πάγκρεας και σχετίζεται με το μεταβολισμό τον υδατανθράκων. Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών πολλές φορές παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, γεγονός που οδηγεί σε προδιάθεση για διαταραχή στην παραγωγή ανδρογόνων ορμονών (τεστοστερόνη).

Σύνδρονο πολυκυστικών ωοθηκών: Συμπτώματα

Γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζουν ένα ή δύο από τα παρακάτω συμπτώματα.

  • Υπογονιμότητα
  • Απρόβλεπτή διάρκεια εμμήνου ρύσεως ή και απουσία (αραιομηνορροια/αμηνορροια)
  • Ανωοθυλακιορρηξία
  • Πιο έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή του προσώπου, το στήθος, το στομάχι
  • Ακμή
  • Αυξημένο σάκχαρο
  • Υψηλή χοληστερίνη
  • Αύξηση σωματικού βάρους

Κ.α.

Διάγνωση

Κατά τη γυναικολογική εξέταση μπορεί να εντοπιστεί τυχόν διόγκωση των ωοθηκών εξαιτίας των πολλών μικρών κυστών. Με ένα υπερηχογράφημα ελέγχεται το ενδομήτριο που μπορεί να είναι πιο παχύ λόγω ασταθούς εμμηνορρησίας. Επίσης γίνεται ορμονικός έλεγχος και μέτρηση σακχάρου και ινσουλίνης.

Θεραπεία

Επειδή δεν έχει αποσαφηνιστεί η αιτία εκδήλωσης του συνδρόμου, περιοριζόμαστε στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου. Ανάλογα με τα συμπτώματα που εμφανίζονται και τι θέλουμε να επιτύχουμε συστήνεται και η αντίστοιχη αγωγή.

Γυναίκες που δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά, με λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μπορούν να διατηρήσουν σταθερή την περίοδο τους και να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρογόνων. Όταν μια γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος, τότε λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή που βοηθά την ωορρηξία για να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση εμφάνισης διαβήτη, πάλι μέσω φαρμακευτικής αγωγής μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου και αποκαθίσταται η ωορρηξία.

Πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η διατήρηση του ιδανικού βάρους και η συστηματική αερόβια άσκηση. Στις περισσότερες γυναίκες με φυσιολογικό βάρος τα συμπτώματα του συνδρόμου μειώνονται και η περίοδος επανέρχεται.

Ο ΙΑΤΡΟΣ

Γινόπουλος Ηλίας

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αναπαύσεως 4, Περιστέρι, ΤΚ 121 34

215 50 55 808

6944 55 88 64

elginopoulos@yahoo.com

Δευτ. – Παρ. 18:00 – 21:00 & πρωινά (κατόπιν ραντεβού)

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ