ΣΠΙΡΑΛ

 

Στη χώρα μας, ακόμη και σήμερα, όπου οι μέθοδοι αντισύλληψης έχουν βελτιστοποιηθεί δραματικά, πραγματοποιούνται 150.000 αμβλώσεις το χρόνο. Μία από τις σημαντικότερες και ασφαλέστερες μεθόδου αντισύλληψης είναι το ενδομήτριο αντισυλληπτικό σπείραμα, το γνωστό σε όλους μας σπιράλ.

Πρόκειται για μια αντισυλληπτική συσκευή που τοποθετείται στην κοιλότητα της μήτρας με χαμηλό κόστος και σχεδόν απόλυτο ποσοστό επιτυχίας. Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο και έχει εξελιχθεί ώστε να μην υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, προσφέροντας μάλιστα αντισυλληπτική προστασία που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 5 χρόνια.

Τι είναι ακριβώς το σπιράλ;

Η λειτουργία του ενδομήτριου αντισυλληπτικού σπειράματος είναι σε γενικές γραμμές πολύπλοκη. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να πούμε πως είναι μία μικρή πλαστική συσκευή σχήματος Τ, κατασκευασμένη από πλαστικό και χαλκό. Υπάρχουν, λοιπόν, σπιράλ φαρμακευτικά που είναι εμποτισμένα με την ορμόνη προγεστερόνη και μηχανικά σπιράλ με επικάλυψη από χαλκό όπου μέσω μιας φλεγμονώδους αντίδρασης που προκαλούν τοπικά στο ενδομήτριο, εμποδίζουν τη γονιμοποίηση. Κατά την διάρκεια τοποθέτησης του σπιράλ, θα πρέπει προληπτικά να γίνεται έλεγχος υπερηχογραφήματος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτό παραμένει σωστά στην θέση του. Επίσης, η αφαίρεση του μπορεί να γίνει άμεσα και σύντομα από τον γυναικολόγο σας, από τα μικρά σχοινάκια που το σπιράλ έχει στο κάτω άκρο του και τα οποία εξέχουν του τραχήλου της μήτρας εντός του κόλπου.

Ποια είναι η λειτουργία τους;

Το μηχανικό σπιράλ δημιουργεί μία άσηπτη φλεγμονή στην περιοχή, η οποία αδρανοποιεί το σπέρμα που προσπαθεί να φτάσει στο ωάριο, καθώς και το γονιμοποιημένο ωάριο από το να εμφυτευτεί στη μήτρα. Το σπιράλ με προγεστερόνη κάνει την τραχηλική βλένη πιο πυκνή και αδιαπέραστη από το σπέρμα. Επιπλέον, το γονιμοποιημένο ωάριο εμποδίζεται από το να εμφυτευτεί στη μήτρα. Σπάνια μπορεί να εμποδιστεί και η ωορρηξία της γυναίκας, όπως γίνεται και αν αυτή χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά.

Πότε πρέπει να τοποθετείται;

Κατά προτίμηση τις πρώτες ημέρες της περιόδου, όταν υπάρχει ακόμα αίμα, γιατί η εφαρμογή θα είναι πιο εύκολη, προσφέροντας το επιπλέον πλεονέκτημα της άμεσης λειτουργίας. Αν τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε άλλο χρόνο εκτός εμμηνορυσίας, τότε θα πρέπει να ληφθεί μία επιπλέον μέθοδος αντισύλληψης στον συγκεκριμένο κύκλο. Πριν από την τοποθέτησή του θα πρέπει απαραιτήτως να γίνει τεστ Παπ, ώστε να αποκλεισθεί πιθανότητα δυσπλασιών στον τραχηλο. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν ενδείξεις φλεγμονής, θα πρέπει να γίνει καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος και να χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τις απλές μεθόδους αντισύλληψης;

Πρώτα από όλα η αποτελεσματικότητά του. Τα αποτελέσματα ερευνών δίνουν πιθανότητες επιτυχίας μεταξύ 97 με 99% και δεν χρειάζεται καμιά συμπληρωματική αντισύλληψη. Επίσης δεν εμποδίζει οργανικά ή ψυχολογικά την σεξουαλική επαφή και λειτουργεί αμέσως μόλις τοποθετηθεί με την δράση του να κυμαίνεται από δύο έως πέντε χρόνια, ανάλογα πάντα με τον τύπο του σπιράλ που έχει χρησιμοποιηθεί. Επίσης μπορεί να αφαιρεθεί οποιαδήποτε στιγμή εάν αλλάξουν τα σχέδιά σας και επιθυμειτε να προγραμματίσετε κάποια εγκυμοσύνη, ασφαλώς από τον γυναικολόγο σας. Αμέσως μετά την αφαίρεσή του, η γονιμότητα μιας γυναίκας επανέρχεται. Πλεονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί και το κόστος του σπιράλ, δεδομένης της διάρκειας ζωής του και συγκρινόμενο με την απλή χρήση προφυλακτικών.

Πότε δεν επιτρέπεται η χρήση του;

Το σπιράλ είναι ιδανικό μέσο αντισύλληψης μέσα στα πλαίσια μιας μονογαμικής σχέσης όπου το ζευγάρι δεν επιθυμεί να προγραμματίσει κάποια εγκυμοσύνη. Αυτό σημαίνει πως δεν προσφέρεται ως κλασικό μέσο αντισύλληψης διότι δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επίσης υπάρχουν αντενδείξεις και ζητήματα εφαρμογής σε ορισμένες γυναίκες, γι’ αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε ενδελεχώς τον γυναικολόγο σας. Γυναίκες με ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, ασθενείς με καρκίνο του τραχήλου, και γυναίκες που εμφανίζουν προβλήματα αιμορραγίας στην περιοχή τα οποία δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σπιράλ.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Μεμονομένα, κατά την τοποθέτηση του σπιράλ, μπορεί να αισθανθείτε διέγερση στο πνευμονογαστρικό νεύρο που να οδηγήσει σε υπόταση, ελαφρά βραδυκαρδία και δυσφορία. Υπάρχουν παρενέργειες οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Ενδεικτικά, οι πιο σημαντικές είναι ο κίνδυνος πρόκλησης φλεγμονής στην μήτρα ή πιο σπάνια ο κίνδυνος διάτρησης της. Γυναίκες με ιστορικό ή προδιάθεση για πυελίτιδα μπορεί να ξαναεμφανίσουν με την χρήση του σπιράλ. Επίσης έχει παρατηρηθεί σε ορισμένες περιπτώσεις αύξηση των πόνων της περιόδου και της ποσότητας του αίματος που εκκρίνεται αλλά σε γενικές γραμμές υποχωρεί μετά τους πρώτους μήνες. Σε ελάχιστες περιπτώσεις υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί ο κίνδυνος για εξωμήτριο κύηση. Σε στατιστικό επιπεδο πάντως, στο 5 με 7% των γυναικών, ο οργανισμος τους έχει αποβάλλει το σπιράλ ενώ ένα ποσοστό 10% έχει διακόψει την χρήση του λόγω συσπάσεων στην μήτρα.

Εάν φοράω σπιράλ και μείνω τελικά έγκυος τι πρέπει να κανω;

Μια πιθανή εγκυμοσύνη είναι στα όρια του στατιστικού σφάλματος αλλά μπορεί να συμβεί. Θα πρέπει να πραγμτοποιήσετε ένα τεστ εγκυμοσύνης εφόσον διαπιστώσετε ότι έχετε καθυστέρηση και ακολούθως θα πρέπει να πραγματοποιηθεί υπερηχογραφικός έλεγχος για να αποκλεισθεί η περίπτωση εξωμήτριας κύησης και να καθοριστεί η θέση του κυήματος σε σχέση με το σπιράλ. Σε περίπτωση ενδομήτριας εγκυμοσύνης σπιράλ θα πρέπει να αφαιρείται άμεσα. Περισσότερες από τις μισές κυήσεις θα αποβληθούν αυτόματα, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για σηπτική έκτρωση στο δεύτερο τρίμηνο εγκυμοσύνης και για πρόωρο τοκετό. Εφόσον είστε έγκυος και αποφασίσατε να την συνεχίσετε, απαιτείται στενή παρακολούθηση από τον γυναικολόγο σας και διενέργεια τακτικών ελέγχων που θα εξασφαλίσουν την καλή υγεία του παιδιού σας αλλά και εσάς της ίδιας...

 

Powered by