ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο μηχανισμός παραγωγής ινσουλίνης, παρεμποδίζεται από τη δράση των ορμονών που εκκρίνει ο πλακούντας. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ορμόνη είναι εκείνη που ρυθμίζει τα ποσοστά της γλυκόζης στο αίμα, πολλές γυναίκες με εγκυμοσύνη κινδυνεύουν με διαβήτη κύησης, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να αντιμετώπιζαν ιατρικό ιστορικό διαβήτη...

Είναι επιβέβλημένο να υπάρξει ενδελεχής και πλήρης ενημέρωση για τον διαβήτη κύησης αφού η σωστή έγκαιρη αντιμετώπιση του μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη πιθανού μελλοντικού σακχαρώδους διαβήτη τόσο σε μια έγκυο γυναίκα όσο και στο παιδί που πρόκειται να φέρει στον κόσμο.

Πως ακριβώς ορίζεται ο διαβήτης κύησης;

 Ο διεθνώς γνωστός ως gestationaldiabetes, είναι η οποιαδήποτε διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης που έχει διαγνωστεί οπότε και ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει. Οι ορμόνες αυτές κάνουν την πιο δύσκολη τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα, η οποία όπως είπαμε, βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί το σάκχαρο που παίρνει από τις τροφές. Στις γυναίκες με διαβήτη κύησης, το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ'αυτές τις αυξημενες ανάγκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης κύησης υποχωρεί σχεδόν πάντα μετά την αφαίρεση του πλακούντα, αλλά μπορεί να ξαναεμφανιστεί σε επόμενη εγκυμοσύνη ή με την αύξηση της ηλικίας.

Ποιες είναι οι πιο ευπαθείς ομάδες για εμφάνιση διαβήτη κύησης;

Το ιστορικό της ασθενούς παίζει μεγάλο ρόλο. Έτσι, εάν υπάρχει ιστορικό συγγενών Α’ βαθμού με σακχαρώδη διαβήτη, τότε αναμφίβολα κινδυνεύει και η ίδια. Υψηλού κινδύνου είναι και οι γυναίκες που έχουν ξεπεράσει το 30ο έτος της ηλικίας τους, έχουν προηγούμενη γέννα όπου είχαν εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη και οι ίδιες ενώ εάν το μωρό έχει γεννηθεί με βάρος μεγαλύτερο των 4 κιλών, επίσης αυξάνει τους κινδύνους. Ο τρόπος ζωής επίσης παίζει σημαντικό ρόλο κυρίως εάν μια γυναίκα μείνει έγκυος και είναι ήδη παχύσαρκη ή έχει πάρει πολύ βάρος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι μία έγκυος που δεν συμπεριλαμβάνεται στις παραπάνω κατηγορίες, δεν έχει πιθανότητα να εμφανίσει σακχαρώδη διαβήτη.

Πότε πρέπει να υποβληθώ σε έλεγχο;

Όλες οι εγκυμονούσες πρέπει να εξεταστούν για σακχαρώδη διαβήτη ειδικά μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας κύησης. Ο έλεγχος γίνεται με μια εξέταση που ονομάζεται «καμπύλη ανοχής γλυκόζης». Πρόκειται για μια εξέταση που ανιχνεύει τα ποσοστά σακχάρου στο αίμα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Πιο συγκεκριμένα, όταν είστε νηστική, αλλά και μία, δύο και τρεις ώρες μετά τη λήψη 100ml γλυκόζης. Εάν το σάκχαρο νηστείας είναι μεγαλύτερο από 92 mg/dlστον πρώτο έλεγχο μετά την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, η έγκυος θεωρείται ότι πάσχει από σαχκαρώδη διαβήτη και πρέπει να συμβουλευτεί άμεσα ενδοκρινολόγο για την έναρξη κατάλληλης αγωγής. Εάν αντιθέτως το σάχκαρο είναι φυσιολογικό στις πρώτες εξετάσεις, γίνεται επανέλεγχος. H διάγνωση γίνεται με την «καμπύλη σακχάρου», η οποία αφορά την μέτρηση του σακχάρου πριν και μετά την πόση ενός υγρού με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλυκόζη, συνήθως 75 ή 100 γραμμαρίων.

Τι επιπτώσεις υπάρχουν για το μωρό μου εάν διαγνωστώ με διαβήτη κύησης;

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να βλάψει τόσο εσάς, όσο και το μωρό σας. Αναφορικά με τις επιπτώσεις, το έμβρυο ευτυχώς δεν κινδυνεύει να αναπτύξει γενετικές ανωμαλίες αφού μέχρι τότε όλα του τα όργανα έχουν αναπτυχθεί. Ωστοσο, εάν δεν διαγνωστεί και ρυθμιστεί έγκαιρα, η επιπλέον γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα της μητέρας διαπερνά τον πλακούντα και αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα του μωρού οδηγώντας το δικό του πάγκρεας να παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Η επιπλέον γλυκόζη αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους και είναι δυνατόν να γεννηθεί ένα παιδί με μακροσωμία που μπορεί να εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα ενώ ενδέχεται να τραυματιστούν στους ώμους κατά τον τοκετό. Δεδομένου ότι το έμβρυο θα έχει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό, πιθανόν θα κριθεί απαραίτητο να γεννήσετε νωρίτερα από την τελική ημερομηνία, πάντως μετά τη συμπλήρωση της 38ηςεβδομάδας κύησης.

Πως αντιμετωπίζεται;

Αμέσως μετά την διάγνωση διαβήτη κύησης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε ενδοκρινολόγο ή ειδικό διαιτολόγο, προκειμένου να ξεκινήσετε το γρηγορότερο δυνατόν ένα κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής, ελαφράς άσκησης και καθημερινής παρακολούθησης του σακχάρου για τη διατήρηση του σε φυσιολογικά όρια. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να προμηθευτείτε ειδική συσκευή όπου θα μετράτε το σάκχαρό σας κάθε πρωί και μία ώρα μετά από τα γεύματα. Αν οι τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλότερες του επιτρεπόμενου, θα χρειαστεί θεραπεία με ινσουλίνη, η οποία στην εγκυμοσύνη δεν μπορεί να χορηγηθεί με χάπια αλλά με ένεση. Είναι αυτονόητο πως η συστηματική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο είναι απολύτως επιβεβλημένη.

Τι πρέπει να προσέξω μετά τον τοκετό;

Μετά τη γέννα, που όπως είπαμε ενδέχεται να είναι πρόωρη, το μωρό θα μπει σε μια μονάδα παρακολούθησης για 24 ώρες, γιατί μπορεί να παρουσιάσει υπογλυκαιμία. Τόσο εσείς όσο και το μωρό δεν κινδυνεύετε από διαβήτη αφού τα επίπεδα ινσουλίνης επανέρχονται στα φυσιολογικά της επίπεδα. Μετά από μερικούς μήνες πάντως, επιβάλλεται επανάληψη της καμπύλης ανοχής στη γλυκόζη, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι πράγματι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα έχουν επιστρέψει σε φυσιολογικές τιμές.

Από εκεί και έπειτα, θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η εμφάνιση διαβήτη κύησης εντάσσει την έγκυο στις ευπαθείς ομάδες για μελλοντική εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ και είναι αναγκαίο να κάνετε καμπύλη ανοχής στη γλυκόζη κάθε δύο χρόνια, αφού σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, ο διαβήτης κάνει πάλι την εμφάνισή του σε ποσοστό περίπου 25% μετά από 15 με 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να προσέχετε το βάρος σας, να ακολουθείτε μια ισορροπημένη που καταναλώνετε. Επίσης, η άσκηση θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινοτητά σας. Εάν μείνετε ξανά έγκυος, οι πιθανότητες να εμφανίσετε διαβήτη είναι μεγαλύτερες από 60πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν προληπτικές εξετάσεις και ιδιαίτερη μέριμνα στον τρόπο ζωής σας...

 

Powered by