Διαγνώστηκα με κονδυλώματα : Πόσο επικίνδυνο είναι;
Τα κονδυλώματα είναι ίσως το συχνότερο αφροδίσιο νόσημα, δηλαδή σχετίζεται αιτιολογικά με τη σεξουαλική επαφή. Πρόκειται για διογκώσεις που αναπτύσσονται στο δέρμα ή στους βλεννογόνους και οι οποίες προκαλούνται από τον ιό HPV. Θα πρέπει να τονιστεί εξ αρχής πως μέχρι σήμερα έχουν αναγνωρισθεί περίπου 200 υποτύποι του ιού των θηλωμάτων. Από αυτούς οι 120 προσβάλουν τον άνθρωπο, περίπου 40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι, ενώ λίγοι από αυτούς προκαλούν κονδυλώματα.
Στις μέρες μας γνωρίζουμε ότι οι τύποι HPV διακρίνονται σε υψηλού ή χαμηλού κινδύνου ανάλογα με την δυνατότητά τους να προκαλέσουν ανάπτυξη καρκινικών ή άλλων βλαβών. Κάποιοι από αυτούς τους τύπους, οδηγούν στην ανάπτυξη των κονδυλωμάτων. Δεδομένου λοιπόν ότι η ομάδα των ιών HPV είναι εξαιρετικά μεγάλη, θα πρέπει να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες: Πρώτον, τις μυρμηγκιές που είναι λοιμώξεις του δέρματος των χεριών και των ποδιών και δεύτερον τα κονδυλώματα που αποτελούν λοιμώξεις των βλεννογόνων του πέους, του πρωκτού και του αιδίου.
Τα κονδυλώματα δεν είναι καρκίνος και συνήθως μας ενοχλούν λόγω των αισθητίκων κυρίως επιδράσεων που έχουν στο σώμα μας παρά για την παθολογία που πιθανώς εμπλέκονται. Πολλές φορές όμως η παρουσία τους μπορεί να σχετίζεται με ταυτόχρονη λοίμωξη από άλλα στελέχη του ιού HPV και ιδίως με επιθετικά στελέχη που μπορούν να οδηγήσουν σε προκαρκινικές βλάβες κυρίως στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και συνολικότερα στα έξω γεννητικά όργανα. Για το λόγω αυτό μια γυναίκα που διαγνωστεί με κονδυλώματα πρέπει να έχει μια συστηματική επαφή με τον γυναικολόγο της και να μην παραλήπει τους προληπτικούς τακτικούς της ελέγχους.
Πόσο συχνό είναι;
Έρευνες έχουν δείξει πως το 80% και πλέον του ανθρώπινου πληθυσμού έχει έρθει ή πρόκειται να έρθει σε επαφή με τον ιό HPV, πολλοί από αυτούς περισσότερες από μία φορές στη ζωή του. Πρόκειται λοιπόν για έναν ιό υψηλής συχνότητας, κάποια στελέχη του οποίου σχετίζονται αιτιολογικά με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην γυναίκα. Τα κονδυλώματα διακρίνονται σε οξυτενή ή επίπεδα. Ειδικότερα, τα οξυτενή κονδυλώματα είναι καλοήθεις αλλοιώσεις που δεν προκαλούν καρκίνο και συνήθως απαντόνται, σε αντίθεση με τα επίπεδα κονδυλώματα που είναι πιο σπάνια αλλά θεωρούνται προκαρκινικές αλλοιώσεις και αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο.
Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν τα κονδυλώματα;
Όσον αφορά τους τρόπους αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων αυτοί συνηθώς είναι επεμβατικοί με κύριο εκπρόσωπο την καυτηρίαση των μορφωμάτων αυτών με διαθερμία ή καλύτερα με LASER. Η χρήση LASER έχει τα καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα στο δέρμα και ο κίνδυνος υποτροπών ελαχιστοποιείται. Από την άλλη, φαρμακευτικές αγωγές με ανοσοτροποποιητικές αλοιφές έχουν θέση στη θεραπεία των κονδυλωμάτων, δυστυχώς όμως εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά υποτροπών.
Η προληπτική χρήση του εμβολίου κατα του HPV, ειδικά σε χώρες με ευρεία εμβολιαστική κάλυψη, έχει αρχίσει να φέρνει αποτελέσματα τόσο στη μείωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας όσο και στην εμφάνιση των κονδυλωμάτων. Θα πρέπει λοίπον όλα τα νεαρά κορίτσια να ωθούνται προς τον προληπτικό εμβολιασμό ώστε σε βάθος χρόνου να περιοριστεί και η εμφάνιση των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.